היום, 25.7.2024 מלאו 32 שנים למותו של הזמר הכי יווני-ישראלי, אריס סאן.
בפינת המוסיקה בבית שבו גדלתי התנגנו להם לסירוגין מייק בראנט ג'ו עמאר אריס סאן דמיס רוסוס אנריקו מאסייאס הביטלס ושירי להקות צבאיות.
אריס סאן נולד ב-19.1.1940 בקלמטה שביוון למשפחה יוונית אורתודוקסית והוטבל בשם אריסטידיס סאיסאנאס. אריס, בן למשפחה מוסיקלית היה בן הזקונים במשפחה. אביו מיכאל (מישל), ניגן בגיטרה, ואימו פניוטה - ניגנה במנדולינה.
בגיל 17 הגיע אריס סאן לנמל חיפה באונייה.
ישנן כמה גרסאות בדבר סיבת הנסיעה שלו ארצה :
הראשונה, שאריס התאהב בבחורה ישראלית ובא אחריה לישראל.
השנייה, שהוא הובא ארצה על ידי אמרגנים ישראלים.
וגרסה שלישית היא שהתחמק מגיוס לצבא יוון.
בראיון טלוויזיה שנערך איתו, בזמנו סיפר שבעת ביקורו בטורקיה הכיר נערה ישראלית והתאהב בה, וזמן מה אחרי ששבה לישראל בא בעקבותיה אך אז התברר לו שהיא מאורסת ועומדת להינשא, הוא ויתר על אהבתו לאותה נערה אבל לא היה מוכן לוותר על אהבתו לישראל ועל כן החליט להישאר ולחיות בה.
כשהוא כמעט מחוסר כל, ששאל היכן יוכל להופיע, הוא נשלח לבית-קפה "מפגש הסבלים" בחוף יפו. הבעלים של המקום, שמואל ברזילי, הציע לו עבודה. עוד באותו ערב הרוויח סאן כמאה לירות מכל הכסף שנזרק עליו מידי הסבלים המרוצים.
עם הזמן גדל בית הקפה, ושינה את שמו למועדון "אריאנה". כך נולד מועדון הלילה העממי הראשון בישראל. המועדון הפך לאחד ממוקדי הבילוי המועדפים על מובילי החברה בישראל של אותה תקופה.
ב"אריאנה" שר אריס סאן משיריו ביוונית, התחכך עם אנשי תרבות ממשל ותקשורת ישראלים .
הוא התפרסם, והיה לאורח הכבוד בחתונת ילדיו של משה דיין, בכירי צהל וראש העיר דאז, מרדכי נמיר חיפשו את קרבתו של הזמר היווני שירו הראשון בעברית, "בחיים הכל עובר", הפך ללהיט גדול.
בימי מלחמת ששת הימים יצאו אריס סאן ולהקתו להופיע בפני חיילים בכל קצות הארץ. הוא העריץ את חיילי צבל והופיע בחזית ובבסיסים נידחים.
בשנת 1968 הוציא את התקליט "אריס" והיה מועמדלפרס כינור דוד, אך לא זכה. שירו "בּוּם פָּם" היה הצלחה גדולה, ענקית, והוא היה לזמר הישראלי הראשון אשר מכר יותר ממאה אלף עותקים!
ואז הגיע השיר "סיגל", שכתב לאחייניתו, שזכה להצלחה מטורפת.
לך אם תבקשיני אקטוף את הירח
לך אבנה פה בית טובל בגן פורח
ילדים בבית עוד יעשו שמח
הבנים שלי ומלכתי סיגל
כשאריס סאן שילב קטעים משירו הערבי של עבד אל וואב, ששרה אום כולתום -"אינתה עומרי" – צעד שנחשב נועז באותה תקופה, כבר היו סיביבו שמועות שהוא מרגל.
במקביל פרח פה רומן היסטרי מתוקשר ואסור. הוא זמרת צעירה ויפה בוגרת להקה צבאית- עליזה עזיקרי, שהיתה אשתו הטרייה של השחקן ניסים עזיקרי, ואמא טריה לבתו של עזיקרי. סאן שהיה נשוי לפופי, החל לחזר אחר עזיקרי, שנענתה לחיזוריו ועזבה את בעלה. הוא כתב לה את שירי האלבום "נערה ממש אוצר".
היה בינהם שיתוף פעולה מוסיקלי פורה ומוצלח במיוחד, הם הופיעו ביחד והארץ געשה ורעשה. אריס עזב את אשתו ועליזה את בעלה ונולדה להם בת בשם סאני (על שמו של סאן), הרומן הסתיים בפרידה מתוקשרת בטרם נולדה הבת.
המשך חייו היה פחות זוהר ומוצלח, חיים בארצות הברית, פתיחה וסגירה של מועדונים, הסתבכות עם נושים סמים קוקאין ומעצר של שנתיים. הנפילה הכואבת החזירה אותו לישראל למספר נסיונות נוספים של שיחזור הצלחה, שלא צלחו. הוא ואמרגנו חוו אלימות ואיומים עד מותו, יש אומרים היעלמותו המסתורית.
בריונים שברו לו את היד בבודפשט, הוא אושפז ולא יצא מבית החולים בחיים.
השמועה אומרת שגופתו נשרפה, אף אחד מעולם לא ראה אותה.
אריס סאן השאיר לנו את ערב ערב, בום פם, תל אביב, סיגל, אם אתה צעיר בלב, אספרה בחיים הכל עובר ועוד
אריס סאן לימד אותנו מהי חגיגה יוונית אמיתית, אווירה של טברנה ושמחה פשוטה וגדולה
ואם הגעתם עד לכאן ואהבתם, סמנו לי לייק/לב אדום שאדע
הכי כדאי להירשם בעמוד הראשון לניוזלטר שלי, ותקבלו מייל כשיש בלוג חדש באתר.
מוזמנים להציץ באתר החדש layzagallery.com
לעקוב אחריי באינסטגרם layzagallery1
או להיכנס לאתר האון ליין הבינלאומי שלי https://layzagallery.etsy.com
Comments